دیابت باعث کاهش سنتز کلسترول مورد نیاز در مغز می گردد

مغز حاوی کلسترول بیشتری نسبت به سایر ارگان ها می باشد، مغز کلسترول مورد نیاز خود را تولید می کند و چنانچه این تولید دچار اختلال شود، فعالیت طبیعی مغز نیز دچار اختلال می گردد. اختلال در متابولیسم کلسترول با بیماریهایی نظیر آلزایمر و سایر بیماریهای نورودجنرتیو مرتبط است.

 محققین مرکز دیابت Joslin تأثیر دیابت را بر میزان تولید کلسترول مغزی بررسی کردند. دانشمندان آزمایشگاه دکتر Kahn از مرکز تحقیقات متابولیسم و فیزیولوژی Joslin متوجه شدند که سنتز کلسترول در مغز (تنها منشاء کلسترول برای مغز) در موشهای دیابتی کاهش می یابد.

نتایج این تحقیق بصورت آنلاین در مجلۀ Cell Metabolism (30 نوامبر 2010) در دسترس قرار گرفت. به گفتۀ دکتر  Kahn: از آنجایی که کلسترول برای تشکیل سیناپسها (اتصالات) بین نرونها مورد نیاز می باشد کاهش تولید کلسترول در مغز بر روی عملکرد سلولهای مغزی برای مثال تنظیم اشتها، رفتار ، حافظه و حتی درد و فعالیتهای حرکتی تأثیر می گذارد، او تأکید می کند که شواهد بسیاری در افراد دیابتی تغییر عملکرد مغزی و تغییر روشهای پاسخ به استرس را نشان می دهد.

قبلاً مشخص شده بود که انسولین و دیابت نقش مهمی در تنظیم سنتز کلسترول در کبد دارند(کبد محلی است که توزیع و گردش کلسترول به وسیلۀ جریان خون از آنجا آغاز می شود) اما تا به حال کسی به نقش بسیار مهم  انسولین و دیابت  در سنتز کلسترول در مغز اشاره نکرده بود.

 علاوه بر نقش مهم اختلال متابولیسم کلسترول مغز در بیماریهایی نظیر آلزایمر و اختلالات عصبی، کشف جدید نقش اختلال در سنتز کلسترول را در نوروپاتی دیابتی که یکی از عوارض بیماری دیابت می باشد مشخص می کند. نوروپاتی دیابتی همچنان یکی از معظلات درمانی در افراد دیابتی بحساب می آید. افراد مبتلا به دیابت بیشتر از سایرین مستعد ابتلأ به افسردگی، ضعف حافظه و اختلالات تغذیه ای می باشند، مطالعات تصویر برداری مغزی نشان می دهد که عملکرد مغز افراد دیابتی در مقایسه با افراد سالم دچار تغییراتی می شود.

یافته های این تغییر این سوال را مطرح می کند که آیا مصرف داروهای ضد کلسترول در بیماران دیابتی بر اختلال سنتز کلسترول در مغز تأثیر دارد؟

در مطالعه اخیر دانشمندان ابتداء بیان ژن خاصی را در هیپوتالاموس موش مبتلا به دیابت نوع 1 (فقدان انسولین) بررسی کردند. آنها دریافتند که بیان تمام ژنهای مرتبط با سنتز کلسترول از جمله  ژنی به نام SREBP-2 کاهش می یابد. این ژن بعنوان ژن اصلی تنظیم کنندۀ تولید کلسترول است.یافتهای مشابهی در کورتکس مغز و سایر نواحی مغزی در این حیوانات مشاهده گردید. در حیوانات دیگری که دچار کمبود و فقدان انسولین بودند کاهش سنتز کلسترول مشاهده  گردید. از سوی دیگر درمان این حیوانات بوسیلۀ انسولین (چه از طریق تزریق معمولی یا از طریق تزریق انسولین به مایع اطراف مغز) سبب معکوس شدن مکانیسم و تولید کلسترول در مغز می شود.

دکتر Kahn می گوید: مطالعات ما نشان داد که بیماری دیابت بر سنتز کلسترول در نرونها و سلولهای تغذیه کنندۀ آنها(glial cells) تأثیر می گذارد و نهایتاً بر مقدار کلسترولی که به غشاء نورونها وارد می شود و در تشکیل سیناپسها و وزیکولهای سیناپسی(ساختارهای کوچکی که حاوی انتقال دهنده های عصبی یا نوروترانسمیتورها هستند ) شرکت می کند، تأثیر می گذارد.

علاوه بر نتایج بالا دانشمندان موسسۀ Joslin نشان دادند که کاهش سنتز کلسترول مغز و اشتها با هم مرتبطند. دانشمندان از طریق تکنیک RNA interference توانستند سنتز کلسترول را در هیپوتالاموس موشهای طبیعی به طور موقت کاهش دهند، در این حالت حیوانات شروع به خوردن بیش از حد و افزایش وزن نمودند. مطالعات قبلی در سایر آزمایشگاهها نشان داده بود که دیابت با تأثیر بر هورمونهای مغزی مسئول تنظیم اشتها بر حیوانات تأثیر می گذارد. این تحقیقات در بوستون، دانشگاه تگزاس و دانشگاه سیاتل با هزینۀ انستیتو ملی سلامت و بنیاد دیابت سوزوکی انجام گردید.

منبع:

www.sciencedaily.com